Trumpas gidas kaip pradėti mylėti save?

Meilė sau yra būtina norint jaustis gerai ir turėti gerus santykius su aplinkiniais. Štai praktiški patarimai, kaip pradėti labiau mylėti save:

1. Elkis su savimi taip švelniai ir supratingai kaip elgtumeisi su geriausia drauge susiduriant su iššūkiais ar padarius klaidų.


2. Atkreipk dėmesį į savo vidinį dialogą. Pakeisk savikritiką ir neigiamus įsitikinimus teigiamais žodžiais apie save.

3. Mokykis sakyti "ne", kai tai būtina, kad apsaugotum savo laiką, energiją ir gerovę. Nustatyk aiškias ribas santykiuose, užtikrinant, kad būtų tenkinami tavo poreikiai. Nereikia siekti to savanaudiškai, ieškok visada būdų, kad būtų rastas kompromisas, bet jokiu būdų nepamiršk savo poreikių. Ilgai užlaikomi žmogaus poreikiai anksčiau ar vėliau virsta neigiamomis emocijomis ar net fizinėmis problemomis. 

4. Susikurk laiko sau rutiną, kurioje būtų veiklos, kurias mėgsti ir kurios skatina gerinti fizinę, emocinę ir psichinę sveikatą. Pirmenybę teik pakankamam miegui, kokybiškai mitybai ir fiziniam aktyvumui.

5. Praktikuok meditaciją (dėmesio sutelkimo praktikas), kad būtum čia ir dabar, ir sumažintum nerimą dėl praeities ar ateities. Meditacija gali padėti prisijungti prie savo vidinio "aš" ir ugdyti meilę sau.

6. Pripažink savo pasiekimus, nepaisant to, kad ir kokie jie atrodo maži. Visada švęsk savo sėkmę.

7. Praktikuok dėkingumą, kad sutelktumėte dėmesį į teigiamas savo gyvenimo ir savęs savybes. Nesvarbu, kad ir koks galbūt dabar šūdinas atrodo gyvenimas. Pabandyk kasdien užrašyti dalykus, už kuriuos esi dėkinga.

8. Paleisk praeities klaidas ir atleisk sau. Gyventi laikantis kaltės ir gėdos jausmų yra velniškai sunku. Galbūt kol apie tai nepagalvoji ir sąmoningai to nesuvoki, atrodo lyg tie jausmai kažkur toli užspausti ir netrukdo, bet tūnodami pasąmonėje seniai patirtos neigiamos emocijos ir patirtys tyliai griauna mūsų pasitikėjimą savimi. 

9. Leisk laiką su žmonėmis, kurie tave pakelia ir palaiko. Bėk nuo toksiškų ar neigiamų ryšių.

10. Nusistatyk įgyvendinamus tikslus, kurie atitinka tavo vertybes ir interesus. Siekiant savo troškimų mes didiname savo savivertę.

11. Nuolat mokykis ir tobulėk. Lankykis kursuose, skaityk knygas arba užsiimk pomėgiais, kurie tave domina.

12. Priimk save, kokia esi, su visais trūkumais ir ypatybėmis. Atmink, kad tobulų nebūna, o tavo nesėkmės daro tave unikalia.

Nerimas atsiranda kai žmonės pajunta, kad tolsta nuo įsivaizduojamos tolimesnės, geresnės savo versijos. Tikiuosi šie patarimai primins tau apie meilę sau ir padės judėti link tikrosios savo versijos. Būkime tikrais, o ne tobulais!

 

- Tomas Saparis

Grįžti į tinklaraštį